Catharina Lind

Bloggposter

Jag fick en intressant kommentar om min bok härom dagen, Vägen till Strategiskt inköp.

Inköpschefen, som hade läst boken, kommenterade att det var den första bok han läst vilken på allvar tillät inköpsorganisationen att vara en affärsdrivande del av företaget. Han ansåg att det talas så ofta om

När jag håller förhandlingsutbildningar kommer det ofta frågor om maktkampen mellan parterna. Diskussioner som hela tiden utmynnar i varianter av konceptet liten kontra stor.

Vad gör vi när leverantören är avsevärt större än vi? När vi står för någon procent av leverantörens omsättning? Vad gör vi när…

Du som läser det här är antagligen inköpare och med stor sannolikhet drivs du av ekonomiska och teoretiska drivkrafter. Hur kan jag säga det? Våra egna undersökningar visar att de två vanligaste drivkrafterna hos inköpare är just de ekonomiska och teoretiska.

Ekonomisk drivkraft innebär viljan

Ekonomisk drivkraft är förhållandevis sällsynt, vilket betyder att få människor är mottagliga för ekonomiska argument. Men hur är det med logik? Logiska argument.

Den totala majoriteten av inköpare använder logisk och ekonomisk argumentation…

Catharina Lind är en uppskattad författare, lärare, talare och erkänd expert inom inköp. Hon är grundare av InköpsForum Affärsutveckling AB och har mångårig erfarenhet av inköp inom de flesta branscher, även internationellt.

Catharina tillhör den nya generationen av företagsstrateger och står för en innovativ syn på inköp där kundnytta och marknadsstrategier styr synen på leverantörsstrukturen, vilket genererar betydligt bättre lönsamhet i företaget.

Catharina arbetar även med utveckling av metoder och verktyg för att effektivisera inköpsorganisationer. 

 

Böcker

Undervisar i följande kurser

Analysera mera

Att kunna analysera är en viktig del av inköpsarbetet, det är också en svår konst. Det vanligaste problemet som uppstår vid analyser är faktiskt för mycket data. Vi samlar på oss mer än vad som behövs och därföe klarar vi inte av att dra slutsatser av den information vi har. I stället för att analysera, fokuserar vi på insamlingen av informationen.

Kreativ Förhandling

Förhandling är en teaterscen där du bygger upp kulisser, skriver manus och spelar pjäsen. Problemet är att du inte vet vad din medspelare kommer att göra, spelar han efter ditt manus, spelar han rätt teaterscen och rör sig medspelarna det som står i manus.

Inköparens lilla extra

Den här kursen innehåller det du som inköpare bör kunna, men kanske inte har haft tid eller möjlighet att lära dig. Det där lilla extra som gör dig till en bättre inköpare.

Förhandlingsstrategier

Information är makt och vid förhandlingsbordet märks det tydligt. I Förhandlingsstrategier får du lära dig tipsen och trixen, de där speciella små detaljerna som kan göra all skillnad i världen och som förhandlingskurser inte brukar ta upp.

Kursen arbetar med hela förhandlingsprocessen men tonvikten är på förhandlingsstrategier och koncensusplattformen.

Att leda inköp

Effektiva chefer och medarbetare är bra på tre saker, att förstå sitt eget arbete, att förstå andras arbete och att kunna anpassa sitt beteende. Att leda Inköp är en kurs som varvar inköpskunnandet med ledarskapskunnandet.

En av de viktigaste förmågorna en bra inköpsledare ska besitta är förmågan att kommunicera inåt och uppåt i organisationen, samt utåt mot leverantörerna.

Hantera problemleverantörer

Problemleverantörer, vi har alla stött på dem. Leverantörer som inte gör som vi vill. Det kan vara allt från svårigheter att kommunicera med deras personal, till kvalitetsproblem och leveransförseningar. Oberoende av vad problemet är så tar dessa leverantörer upp en hel del av vår tid.

Essentials - Stora baskursen

Det här är en fyra dagars internatkurs för dig som behöver kunskap snabbt inom inköp och förhandling. Under de här fyra dagarna och kvällarna täcker vi upp allt det viktiga som du behöver kunna som inköpare. Kursen sträcker sig från måndag efter lunch till fredag lunch. Vi varvar inköps- och förhandlingsteori och lär ut metoder parallellt med praktiska övningar.

Förhandla med oss

Behöver du träna på förhandling i en trygg miljö där ingenting kan gå fel i leverantörsrelationerna. Ta en endagars uppfriskningskurs i förhandling. Under den här dagen går vi igenom ett antal förhandlingsscenarion, du kommer att träna på strategier, definiera mål och önskat målutfall.