Vad häder vid en ananlys

Inlagt av Catharina mån, 08/24/2020 - 03:28

Jag får ofta frågan hur en inköpsorganisation reagerar när ledningen bestämmer sig för att analysera organisationen och hur går arbetet till. Vår erfarenhet är att de flesta medarbetare tycker att det här är spännande och roligt när den första oron väl har släppt.

Nyckeln till ett lyckat projekt är att informera och prata om möjligheterna det här innebär både för avdelningen och medarbetarna. Processen är enkel. Tillsamman lägger vi upp en tidsplan och går igenom om det finns några speciella frågor som du vill att vi skall söka svar på. När själva analyserandet startar så blir tidsuttaget per medarbetare ca 3-6 timmar beroende på hur du väljer att lägga upp projektet.

Ditt arbete börjar med att informera medarbetarna om vad som skall hända. Till din hjälp har du ett informationsmaterial från oss som i detalj visar hur processen ser ut. Deltagarna får sedan besvara ett antal webbenkäter. Sedan samlar vi gruppen för en gemensam aktivitet där de får fylla i ett antal formulär. Vi gör det här ”manuellt” eftersom deltagarna inte skall sitta bredvid en dator när de fyller i enkäterna.

Våra erfarna analytiker bedömer och skriver den slutgiltiga rapporten

Beroende på vilken typ av analys du vill göra så genomför vi en intervju med varje deltagare i samband med att de fyller i enkäterna. Sedan går materialet in till oss på InköpsForum. Observera att vi inte arbetar med dataanalyserade resultat. Det första steget består av en dataanalys, totalt över 50 000 kalkyler, sedan tas materialet över av våra erfarna analytiker som går igenom, bedömer och skriver den slutgiltiga rapporten.

Vi levererar en management rapport som är mer omfattande och en rapport till den medarbetare vi analyserat. Vi kan även leverera grupprapporter och mer specialiserade rapporter beroende på vad du har för behov av information.

Det är viktigt att du som chef följer upp rapporterna med dina medarbetare så att ni får nytta av innehållet. En analys är ett ovärderligt kommunikationsverktyg om ni väljer att arbeta aktivt med den.