Förhandling och konfliktstyrka

Inlagt av Catharina tis, 02/09/2021 - 02:20

När jag frågar våra kursdeltagare om viktiga egenskaper hos förhandlare kommer begreppet konflikträdsla högt på listan. Den allmänna uppfattningen är att det underlättar om en förhandlare inte är konflikträdd. Vilket jag kan hålla med om, men det är inte fullt så enkelt.

Faktumet är att det inte finns någon levande människa som inte är konflikträdd, skillnaderna är hur tidigt konflikträdslan kickar in och hur det påverkar ditt agerande när den väl gör det.

Det är en vanlig missuppfattning att konflikträdsla och självsäkerhet sitter samman. Jag har mött många inköpare som säger att: "Jag har dålig självkänsla, så jag är konflikträdd." Dessa två sitter inte ihop - det är en myt.

Vår konfliktstyrka visar hur vi hanterar situationen när vi ställs inför konflikter

Du som läst min bok, "Fri i en annan värld", vet att jag växt upp i ett hem med en psykiskt sjuk mor. Psykopater är oförmögna att känna känslor för andra människor, däremot känner de känslor relaterat till dem själva. Detta för med sig att de ofta uppfattas som extremt självsäkra av omgivningen, och ofta hotfulla – tills konflikten börjar. Då faller de som furor eftersom konflikträdsla och självsäkerhet, inte sitter samman.

Jag lärde mig redan som barn att min mors självsäkra attityd till omgivningen var ett luftslott. Om jag i stället höll mig lugn och saklig så brast till slut bubblan av självsäkerhet och hoten föll platt. Hennes konflikträdsla tog överhanden och hon backade undan.

Jag hade en faster med livsfilosofin att livet har en tendens att ordna upp sig om man bara inte trasslar till det för mycket, vilket gav henne en ett lugnt tålamod till allt som skedde runt omkring henne.

För mig blev de här två faktorerna en krasch-kurs i konfliktstyrka. Det är nämligen ett bättre ord än konflikträdsla! Jag tror att alla människor är konflikträdda, men sättet på vilket vi tränar upp vår konfliktstyrka visar hur vi hanterar situationen när vi ställs inför konflikter.

Konfliktstyrka kommer av vissheten att min åsikt är värd lika mycket som din. Jag som person har samma värde som du och lika lite som du har rätt att såra mig, har jag ingen rätt att såra dig.

Konfliktstyrka kommer också från praktiska saker som vetskapen om hur fakta i den givna situationen ser ut, och din kunskap inom ett specifikt område.

Genom att träna upp din konfliktstyrka kan din rädsla i stället bli näring till din förmåga att argumentera och föra fram din sak. Nu händer någonting spännande. Det du trodde var en konflikt, blir i stället vägen fram till en lösning och utan att du är medveten om det är du inte lika konflikträdd.